17. november 2014

Shinaria - "Dom" pod palmo



Vsepovsod "ograjena" človeška prisotnost močno spreminja Zemljino površje. 
Kdaj nekje živiš?





S Sebastjanom sva se odločila osvojiti 430m visok bližnji hrib, s kapelico na vrhu. Med potjo sva iskala rukolo in še druge podobne divje rastline, ki so nam jih pokazali domačini in katerim tu z eno besedo rečejo "horta" ("trava"). Če je dovolj mlada in mehka, jo uporabijo za solato, sicer pa jo največkrat skuhajo (vodi dodajo sodo), nato jo položijo kar na krožnik, prelijejo z olivnim oljem, pokapljajo z limono in že je  pripravljena. Dobra, zdrava in poceni priloga. Vrečka se je hitro polnila, tako da sva kar pozabila, kako naporna pot naju še čaka. Asfalt je že zdavnaj zamenjal makadam, ko prideva do ogromnih rastlinjakov. Paradižnik je bil visok že preko dva metra. Stopila sva mimo, ko se je cesta strmo spustila in zmedla Sebastjana, ki je pričakoval nadaljnje vzpenjanje. Preveril je zemljevid na tablici in takoj ugotovil, da sva šla predaleč. A kako? Nikjer nisva videla nobene stranske ceste. Pa bi morala biti. Na zemljevidu je vrisana. Vrnila sva se do začetka rastlinjakov in napenjala oči. "Kje si, cestica, kam si se skrila? Aha, tu si!" Ampak, cesta se je na zgornji terasi končala z ograjo. Zato prej nisva pomislila, da bi bila prava. Pogled čez ograjo nama je odkril zgolj zorano njivo. Do roba! Na zemljevidu teče cesta prav tu, na robu. Odvozlala sva vrv in po mehki zemlji ob robu s težavo prišla do… naslednjih vrat. Huh! Grki, ti lumpi, kar prisvojili so si del ceste. A to je že kar malo preveč. Ni več dovolj, da hodimo po "bob stezi", ograje so namreč vsepovsod, zdaj ti pa še javno cesto vzamejo in onemogočijo prehod. Če ne bi bilo zemljevida, sploh ne vem, kje bi šla naprej. Vse skupaj je bila ena sama strmina, sicer terasasta, a kaj, ko je bila vsaka terasa ograjena. Oh, ta lastnina…, ni prav, da se tako omejujemo. In si lastimo celoten planet. Opazovala sva pokrajino okrog sebe. Vsepovsod je opaziti človekov poseg. Ampak res prav povsod. Kako smo v zadnjih desetletjih spremenili površje Zemlje. Saj je ni več za prepoznat! Temu je seveda botrovalo tudi strmo naraščanje števila prebivalcev "naše vrste", ki nekje mora živeti, a kljub temu… naravo tako spreminjamo in to zgolj sebi v prid, za druga bitja nam ni mar. Druga bitja celo brezobzirno odrivamo iz prisvojenega, zdaj "našega" okolja. Pred nami imajo mir samo divje koze v strmih skalah kanjonov, kamor mi pač ne moremo, saj bi nas prve hudourniške vode odnesle. Bolj kot sva se dvigovala, bolj se nama je to potrjevalo. Kakor daleč je seglo oko, tako daleč so bili vidni nešteti pravokotniki z ogradami, ki so zapirale dostop do hiše, hotela, apartmajev, oljčnega nasada, njive, praznega posestva, travnika…, nekje celo do morja.

Bela kapelica rešitve
Sonce je že močno segrevalo skale, midva pa šele na polovici, uh! Sebastjan z vzpenjanjem nima težav, saj ogromno hodi in ima letos že 1600 km v nogah, sama sem pa kar malo sopihala. Hrib nama namreč ni dovolil nikakršnega vmesnega počitka. Ves čas, že od samega začetka, sva hodila samo… gor! Z roba morja v tako strmino brez diha. Bila sem že pošteno izmučena in zasopla, ko sva končno prišla do… ograje, ki je obkrožala majhen prostor okrog bleščeče bele kapelice. A te sem bila na celi današnji poti edino vesela. Odprla sem jo in se "splazila" na dvorišče, saj me je ta vzpon čisto pobral.

Umirila sva dihanje, spila par požirkov vode, pozvonila za "svet brez ograj" in stopila v tiho in hladno kapelico. Zunaj tako skromna, znotraj pa veličastne poslikave. Pravoslavne kapelice so mi zelo všeč. Preproste in hkrati "velike". Prižgala sva svečko za prijazno pot, pa še eno za Evo in vse domače v Sloveniji in ponovno stopila ven na vroče sonce.

Pogled z vrha na naš "dom"
Z vrha je čudovit razgled. V daljavi sva videla Plakias, zaliv s plažo Amoudi, odkoder smo prišli, plažo Shinaria, kjer smo zdaj, vasico Levkoghia, kamor sva nameravala po svež kruh…, le Preveli, ki je naslednji na naši poti, se nama je skrival za hribom. Ja, Preveli je tako nekaj posebnega, da ga bomo morali obiskati, ne da ga vidimo vnaprej.
Počasi sva se odpravila navzdol. O, dol je šlo precej hitreje. Kar poskakovala sva čez skale. Ponovno sva bila na makadamski cesti in še vedno z višine občudovala zaliv, kjer naju čaka Jankec z Ano in Lujem.

Sebastjan me vpraša: "Kdaj rečeš, da si nek kraj obiskal in kdaj, da si v njem živel? Kaj je merilo?" Hm, zanimivo vprašanje. "Po moje rečeš, da nekje živiš, ko tam spiš, ješ, pereš…, in da tam nisi na dopustu, seveda." "To pomeni, da je merilo čas, in to, da tam počneš stvari, ki jih doma." "Ja, recimo, nekaj takega." "Prav, greva naprej…, kje ti živiš zdaj?" "Aha, vidim, kam meriš. Torej, zdaj živim v enem prelepem zalivu, s široko peščeno plažo. In nobenega soseda nimam."

Res smo tu sami, z nami je le čudovit košček peščene obale s kristalnim, še vedno toplim morjem. To so sanje večine nas. In ta trenutek lahko rečemo, da tu živimo. S tem, da nimamo tu hiše, s katero bi se morali ubadati, a vseeno dovolj udobnosti, da nam je fajn. Zanimivo pri vsem tem je, da bi nam ta zaliv, ne glede na naše finančno stanje, nikoli ne bil dostopen. Zemlja (če se jo sploh da tu kupiti), bi dosegala astronomsko ceno, poleg tega, hiše tako blizu morja kot smo se lahko pripeljali z Jankecom, sploh ne bi dovolili graditi. Torej, trenutno res "živimo" tu samo mi. In nihče se ob to ne spotika. Celo pozdravljajo nas vsi, ki pridejo (če pridejo) tu mimo. Tudi lastniku bližnjega lokala naš postanek tu ni nič čudnega. Ve, da bomo, tako kot smo prišli, tudi odšli. Brez sledu. Ni mu treba ničesar braniti. Tako smo vsi zadovoljni. Samo lastimo si ne nič, pa je mir (na svetu). Pa vendar, ta trenutek živimo na enem najlepših koščkov kretske obale. To je tudi ena izmed prednosti takega načina življenja. Prideš in greš. Drsiš po zemeljskem površju. Brez ograje, s katero bi si sam "zaprl" izhod.

Šla sva po kruh, Sebastjan je narabutal še eno slastno pomarančo in utrujena, a razigrana sva se vrnila v zaliv…, "domov".
V objemu palm

Ni komentarjev:

Objavite komentar