31. oktober 2014

Mlaj - čas za razmišljanje



Cerkvica "na morju"
...Doslej najbolj hladna noč v Grčiji… himonas,
   kot zimi pravijo Grki, že kaže svoje zobe...,
...Georgioupoli s svojo cerkvico sredi morja...
...mlaj in pogled vase…
…Odnos: naš edini spremljevalec skozi
    življenje, ki nas nikoli ne zapusti…
…ponoven premik na južno stran Krete…



Napovedi so bile točne. Noč na 21.oktober, ki smo jo prespali v Kalivesu, je bila najbolj hladna, odkar smo prestopili makedonsko-grško mejo. Termometer je zjutraj kazal le 11 stopinj Celzija! Za slovenske razmere temperatura, primerna letnemu času, za grške pa že kar zimska. In res so Grki mimo Jankeca hodili oblečeni v tople bunde in zaviti v šale. To je za njih že himonas (zima).



Mi pa naprej. Manjše mestece Georgioupoli, ki je bilo lanskega maja tudi najino zadnje pred povratkom v Slovenijo. Najino pravim zato, ker sva bila tam sama, tudi v Slovenijo sva se vrnila sama, Ana je prišla za nama šele čez mesec in pol. Tako smo sedaj skupaj nekako »ponovili« najine poti. Od tu naprej bo za vse nas vse novo.



V dneh, ki smo jih preživeli v Georgioupoliju, je deževalo, vmes se je dovršil tudi mlaj, ki nas je malo umiril in »uspaval«. Tudi zgovorni nismo bili pretirano. Vsak se je malo umaknil vase. Sebastjan je sicer še vedno hodil naokrog, midve pa sva veliko brali. Preostali čas smo delali samorevizijo, vsak zase je čas preživljal v razmišljanju. Bili smo bolj sami s sabo kot eden z drugim. Vendar so tudi taki dnevi nujno potrebni. Tudi za nas tri. Živimo v majhnem prostoru, kjer sta prilagodljivost in razumevanje med nami še kako potrebna. Prvo leto me je skrbelo, kako nam bo to uspevalo. Smo trije odrasli, še Lu je z nami (on je izmed vseh nas še najbolj potrpežljiv), Jankec nima ločenih prostorov, kjer bi se lahko kujali, ujčkali svojo čemernost ali se vsaj umaknili v svojo zasebnost. Starejša hči Eva je kaj hitro rekla: »Ati, mami, to ni zame.« In je ostala v Sloveniji, pri svojem dragem, s katerim si ustvarjata svojo življenjsko zgodbo. Mi trije pa smo »poskusili«. In zaenkrat nam kar gre. Danes me ne skrbi več. Tak način je dober izziv za preizkus naših osebnosti in zmožnosti prilagajanja. A kot prvo mora biti med nami popolna odkritost. Ko koga izmed nas kaj bega, teži… ali je za trenutek ostal brez »iluzije«, ki ji bolj strokovno rečemo »smisel«…, ko se katerega izmed nas poloti strah pred prihodnostjo, skrb za »jutri«, ki ga sploh še ni… ali pa… je zgolj siten…, je naloga drugih dveh, da vskočita z vsem svojim razumevanjem, sprejemanjem, ljubeznijo ter nenazadnje, …z umikom svojega ega…, da ga pomirita, nasmejeta, potolažita ali pa… samo pustita pri miru. Vsak od nas potrebuje tudi kakšen trenutek zase. Včasih je dovolj pogovor, včasih tišina, celo prepir kdaj prečisti in prežene notranji nemir.



V teh skupnih »premikajočih« letih smo se ogromno učili o odnosih: med nami, med nami in drugimi, o odnosih nasploh. Vse življenje smo z nekom v odnosu. Najprej s starši, brati, sestrami, družino, nato stopimo skozi domača vrata in smo takoj v novih odnosih: s sovrstniki na igrišču, v vrtcu, v šoli, pa s partnerjem, s svojimi otroci, v službi s šefom, sodelavcem, prijateljem, trgovcem, … Ves čas odnosi. Zelo pomembno je, kako »jadramo« med njimi. Od tega je odvisno naše celotno življenje.



Žal so se v zadnjih dvajsetih letih med nami pojavili vsaj še trije odnosi, za katere se mi zdi, da prej sploh niso bili tako močno izraženi ali pa sem bila premlada, da bi to opazila. In ti so prevladali nad vsemi »živimi« odnosi. To so: Odnos do denarja, odnos do lastnine in odnos do »moči«. Kako neverjetno energijo nosijo s seboj. Vedno znova me preseneča, kaj vse je posameznik pripravljen narediti zanje: pohoditi dovčerajšnjega prijatelja, razdreti družino, se cele dneve prepirati s sosedom, celo ubijati…, pripravljen je popolnoma zatajiti svoje vrednote.



A če malo bolje pogledamo, pravzaprav nimamo odnosa z drugimi, ampak ves čas sami s seboj, s svojim lastnim egom. To je naš edini odnos. Seveda potrebujemo druge, a samo zato, da se v drugih preverjamo…, kako nam pritrjujejo, nas hvalijo, nam ploskajo, kako se nas bojijo, kako nam prikimavajo, kako…, nam govorijo, da smo fajn. Vse skupaj ena sama igra, ki nam na koncu vzame najdragocenejši odnos: ISKREN odnos.



K sreči mi vso »lastnino« vozimo s sabo, zato vsaj to v našem odnosu nikoli ni jabolko spora (ki je pripeljalo celo do Trojanske vojne).



Mlaj nas je torej malo počistil odznotraj, tako smo lahko novi in lahki, brez nerazčiščenih odnosov ponovno krenili na južno stran.


Cilj: Hora Sfakion

Ni komentarjev:

Objavite komentar