7. februar 2017

Pred vrati preteklosti


Pisalo se je davno leto 1993… Mlad, nadebuden par, poln zanosa in energije, prepričan v to, da lahko spremeni svet, se v komaj dobro rojeni Sloveniji odloči imeti podjetje. Zakaj pa ne? Takrat so nova podjetja rastla kot gobe po dežju. Vsaka Ideja se je zdela nova, sveža, zanimiva. Postali smo "tržni". Ne bom rekla, da sva odkrivala toplo vodo s svojo idejo, saj ni bila ne prva ne edina v Sloveniji, a vendarle, prostora je bilo dovolj še za enega. Enega takega, kot sva bila midva. Tako je izšel najin ugankarski časopis "Vedež". Nanj imam zelo lep spomin. Predvsem zaradi celotne ekipe sodelavcev. Delovali smo složno, bili predani firmi, hkrati pa imeli med seboj enkraten (če danes pomislim, je to pravzaprav neponovljivo) odnos.


Vedež je bil dolgo uspešna edicija, vse dokler nisva želela preveč. Izdala sva še manjšo edicijo "Žepni Vedež", pa zložljivo "Križanko Velikanko". Poleg tega se nama je sčasoma zazdela na začetku tako simpatična naslovnica Vedeža premalo profesionalna. In sva jo dala spremeniti. V lepšo, bolj moderno. Rezultat? Ljudje ga niso več prepoznali na prodajnih policah, morda pa njim ta "profesionalizacija" naslovnice ni bila tako zelo všeč kot nama (to je lahko zelo subtilno), morda je bilo v tistem obdobju kljub vsemu že preveč podobnih ugankarskih revij (saj sva si navsezadnje še sama s svojimi lastnimi delala konkurenco), morda pa…, pravzaprav niti ne veva natančno razloga, veva le to, da je naklada iz meseca v mesec padala. Nekaj časa sva še vlekla, nato sva rekla: "Dovolj!" In projekt prodala. Raje sva zaključila brez dolga.
Morda je pohlep po "še več" na koncu le pobral svoj davek. In ni bilo krivo nič drugega.

Naslednja najina poslovna aktivnost je bila povezana s Sebastjanovo idejo o opravljanju terjatev za slovenske založbe. Dobro organizirana ideja in realizacija v majhnem krogu zaupanja vrednih sodelavcev je bila dolgo zelo uspešna. Preživela je tudi selitev na Obalo in dobro delovala po vsej Sloveniji, s tem, da sva za koordinacijo vseh terjatev imela sodelavko v Ljubljani. A s tem, ko so se stvari širile, sva izgubila nad njimi pregled.

Nato pa je prišlo leto 1998… Sebastjanov nemirni duh je imel novo idejo. Odpreti trgovino z računalniki. To nam je hitro uspelo. A kmalu je bila ena premalo. Dajmo še eno! Saj smo glavni v regiji! Tudi ta je bila uspešna. Bi se še malo razširili? Pa dajmo odpreti še eno, tokrat malo dlje, 50 km stran! V redu. Stvari so se širile in širile. Poleg treh trgovin z računalniki smo si umislili še prodajo klimatskih naprav. Vzporedno s tem je še vedno tekla izterjava za založbe, na koncu pa smo se lotili še obsežnega projekta razvijanja in izdelave elektronske redovalnice, takratnega precej tveganega pionirskega dela na slovenskih tleh. Sploh, če pomislim, da smo želeli vpeljati ektronsko redovalnico v vse osnovne in srednje šole v Sloveniji brez "prijateljstva" v visokih političnih krogih. Kajti, odobriti jo je moralo ministrstvo za šolstvo RS. Celotna ideja in vsa koordinacija dela, zaposlenih, varnosti, dogovorov z ravnatelji šol…, so bili v Sebastjanovih rokah (in glavi).

Trgovina v Izoli


Trgovina v Postojni


Trgovina v Kopru


Pisarna v Ljubljani


Ekipa na delu


e-redovalnica

Morda je delovalo, da posel v ozadju cveti, a življenje pri nas je usihalo. Vsi dnevi zapolnjeni od jutra do večera, z Evo in Ano smo se počasi začeli odtujevati, stres je postal naša vsakodnevna stalnica. Še danes mi v ušesih odzvanja Evino vprašanje pri eni izmed "odsotnih" večerij. Tega nikoli ne bom pozabila. Rekla je: "Kaj lahko mi pri mizi govorimo še kaj drugega kot samo o službi?" Ko danes pomislim na to, me je malo sram. In ne pomaga mi nikakršno opravičilo: »Bilo je veliko dela…" ali "Bila je velika odgovornost…" ali celo "to je bilo potrebno za vajino "varno" prihodnost…" Vse to me prav nič ne potolaži, še manj pa opraviči. To so samo izgovori, ki opravičujejo egoizem in pohlep. Zraven pa je vedno prisotne tudi malo nadutosti, saj sem se imela ob vsej tej naši igri za "nekaj več". A moja edina odgovornost takrat sta bili moji hčeri in njuni mladi, čisti in ranljivi dušici, ki sem ju ves ta čas zapostavljala!

Ampak, usoda je bila prizanesljiva in nama je poslala opozorilo… Da naju opomni!

Junij 2001…, zaključek šolskega leta. Naša družinica je šla na kosilo v restavracijo. Da proslavimo Evino spričevalo. Prijetno kramljanje nenadoma pretrga Sebastjanov glas: "Ne počutim se dobro…" V tistem trenutku mu glava omahne na prsi. Me tri smo se najprej še malo nasmejale, rekoč: "Daj, Seba, nehaj no!"  "Ati, ne nas hecat!" A teža telesa ga je povlekla na stran, da je z glavo udaril v šipo. Takrat sem se zavedla resnosti trenutka, skočila pokonci in stekla okrog mize k njemu. Panično sem ga pričela klicati. Eva in Ana sta prestrašeno gledali v atijevo negibno telo in zraven klicali: "Ati, zbudi se!! Kaj ti je???" Svet se je ustavil, bila sem povsem nemočna, z dvema punčkama, ki nista razumeli, kaj se dogaja. Po dolgih sekundah, ki so se mi zdele kot večnost, se je le prebudil, v obraz bel kot zid, s črnimi podočnjaki, po obrazu so mu počasi polzele potne srage. Zmedeno nas je pogledal, vstal in vprašal: "Kaj se je zgodilo?"
Hitro v avto, k zdravniku, v bolnico, kjer je bil dva dni na opazovanju. Diagnoza? Nič konkretnega, nič vidnega, nič otipljivega. Na koncu je bilo vse bolj kot ne ugibanje. Mogoče srčna aritmija. Mogoče. Takšen kolaps bi danes dobil ime IZGORELOST. Takrat se tega, danes splošno znanega in razširjenega izraza še ni uporabljalo.
Sebastjan je enostavno pregorel. In ker hudega psihičnega pritiska, ki se mu je dnevno izpostavljal že dlje časa, sam ni želel opaziti, ga je moralo umiriti telo samo.

In takrat sva se nenadoma zagledala. Kaj vendar počneva???

Ta, k sreči neusoden dogodek, je močno zaznamoval naša življenja in njegovo nadaljevanje. Sebastjan mi je rekel: "Veš, ko smo se peljali proti bolnici, sem iz avta opazoval drevesa. Vem, da so bila vedno tam, pa jih nikoli nisem videl!" Danes sva hvaležna, da naju je usoda takrat le opozorila in nama dala še eno priložnost.
Da… zagledava!

Seveda naju je s tem prebujenjem nazaj v življenje, odmaknila od možnosti uspešne poslovne poti, ker enostavno nisva bila več tista "prava".Tudi umazane igre okrog elektronske redovalnice so nama vedno bolj odpirale oči, tako da sva v naslednjem letu izkusila, kaj pomeni biti "IN" in kaj "OUT". No, midva sva bila "OUT".
Poslovno sva se potapljala, vse je šlo v smeri izgubljanja, pri vsakem od projektov sva našla napake, vse se je nekako zapiralo. Tako zgodbo nama je življenje namenilo. Take so pač najine karte. In treba je igrati prav z njimi. Tako sva junija 2002 sprejela dokončno odločitev: "Ne greva se več!"
Kakšno olajšanje lahko takšna odločitev prinese! Prvo leto je bilo sicer kar hudo, saj sva morala počistiti obveznosti firme. Bila sva skupaj in hkrati vsak zase. To odločitev sva doživljala skupaj, a tudi vsak zase. Z vsakim od nas ego po svoje obračunava.

Kaj lahko o vsem skupaj rečem danes? Uspelo nama je vstati, ko sva padla. Iskrena hvala, usoda, za tako močno življenjsko izkušnjo, čeprav so bili seveda tudi trenutki, ko sva izgubljala smer. A vedno si pravi čas posegla vmes in nama povrnila zaupanje v to nenavadno pot, brez uhojenih korakov. Tudi danes še kdaj začutiva trenutek negotovosti in dvoma, a danes veva, da je vse prav. Tudi preteklost je morala biti ravno takšna, kot je bila, da sva danes tu, kjer sva.

Sedaj vem, kaj je bila rdeča nit vseh najinih padcev. Pohlep! Ko sva presegla sama sebe, ko sva želela več, kot sva v tistem trenutku zmogla. Ko nisva bila zadovoljna s svojimi kartami…

Prav posebno vlogo in mesto pri Sebastjanovem prebujenju v življenje pa ima trenutek, ko je srečal Dosimo.

…A to mora Sebastjan povedati sam…

Ni komentarjev:

Objavite komentar