Premik z juga na sever, kjer nameravamo ponovno osvojiti Balos, saj nam pred tremi tedni to zaradi visokih temperatur ni uspelo.
Odhod
iz Sougie ob 9.30. Počasen, panoramski vzpon na vrh, vmes napolnili vse kanistre
in prazne plastenke s super vodo, blizu vasi Temenia, ki slovi po izredni vodi
in kjer imajo polnilnico oranžade in limonade. Pa spust, pa dvig, cesta se vije
med hribovjem, skozi majhne vasice, kjer domačini sedijo pred hišami in
pozdravljajo mimovozeče. Simpatično. Vozili smo se skozi »nasade« kostanjev, ki
so tako bogato obrodili, da so v ježke zaviti plodovi ležali vsepovprek po
cesti. Najvišji vzpon je bilo zabeleženih 640 m nad morjem. Nato pa široka, za
Grke prav nenavadno vzdrževana cesta (morda je med mlajšimi), po kateri smo
vijugali proti dnu, v smeri proti Hanii. Tu pa kostanj zamenjajo ogromni nasadi
agrumov. Pomaranče so že začele dobivati lepo oranžno barvo, a niso še dozorele,
manjka jim še kakšna tedna in veje se bodo šibile pod slastnim obiljem plodov.
Komaj že čakamo.
V
Geraniju smo se ustavili in si nakupili energijske zaloge za jutrišnji Balos. Balos
je skrajni SZ del Krete. Prelep otok, povezan s kopnim na podoben način kot Elafonisi.
Poleg je še en lep otok Gramvousa, ena izmed zadnjih utrdb na Kreti pred
popolno turško nadvlado, ki je trajala od leta 1669 do 1898. Ustavili smo se še
v Kissamosu, kupili dooober kruh iz krušne peči, ki se peče sproti in je vedno
topel, nato pa do našega izhodišča za Balos, blizu prelepe grške vasice,
Kaliviani.
Midva
s Sebastjanom sva naredila še 6-kilometrski hiking (ogrevanje za jutri), Ana pa
je medtem pripravila božanskega piščanca v sezamu, riž s paradižnikovo omako
ter obvezni »maruli« (»podoben« našemu radiču »štrucarju«) s »kremidijem«
(mlada čebula). To je bilo prvo meso po pojedini pri Antoniju in Viki.
Dogovorili
smo se, da jutri vstanemo ob 5h in gremo od doma že okrog 6h, saj se prvih
deset kilometrov hodi po soncu in ja, za jutri je spet napovedanih 30 stopinj.
Danes smo jih imeli celo 31!
Zato
gremo kar počasi spat. Lahko noč!
Ni komentarjev:
Objavite komentar