8. december 2016

Navadna konopljika


Pred skoraj letom in pol sem zapisala, kako Sebastjan rad reče: "Edina stvar, ki je v vesolju večna, je "sprememba"!"
Tako smo tudi mi spremenili svojo odločitev o objavljanju na blogu.  So stvari v življenju, katerim ne smeš nikoli dokončno zapreti vrat. In ena izmed njih je ta naš blog. Radi bi še kaj povedali in to delili z drugimi. K temu nas je spodbudila čudežna moč lepe in dišeče rožice (pravzaprav grma), ki je na Kreti doma in s katero smo v zadnjih letih vzpostavili poseben odnos. In to želimo deliti…


NAVADNA KONOPLJIKA (Vitex Agnus-castus)

Vitex agnus castus je znana po tem, da ima izjemne učinke na hormonsko ravnovesje, predvsem na ženski hormonski sistem.

BOTANIKA in PRIDELAVA

Navadna konopljika pripada družini Verbenovk. Rastlina je razvejan grm, ki zraste preko tri metre v višino. Njena domovina je vzhodno Sredozemlje, odkoder je bila pozneje prenesena na mnoge konce sveta. Rada ima okolje z zmerno klimo in nizko nadmorsko višino, zato jo najbolj pogosto najdemo na sončnih legah v bližini morja, ob obalah jezer ter vzdolž rečnih strug. Dišeči listi so temno zelene barve, zelo podobni listom konoplje. Cveti od junija do septembra. Ob koncu poletja se v visokih cvetnih klasih pojavijo grozdi zelo aromatičnih cvetov, bele, roza ali modrikasto-vijolične barve. Iz njih nastanejo majhni, okrogli plodovi, po velikosti in okusu podobni popru. Ko so popolnoma zreli (konec septembra do novembra), je večina listov že ovenelih in odpadlih. To je tudi znak, da je čas za nabiranje. 


Čas za nabiranje




Ta dišeči grm naju v spominu spremlja že štiri leta, vse od takrat, ko sva prvič slišala za priznana pridelovalca eteričnega olja navadne konopljike Janino in Babisa s Krete. Skozi leta sva se vse bolj seznanjala z njo, jo opazovala in skozi knjige preučevala njeno čudežno moč, le nabirala je še nisva. Pustila nama je čas, da si nabereva znanja in naju potrpežljivo čakala vse do letošnje jeseni, ko nama je končno dovolila najino znanje preliti še v izkušnje.

Letošnje poletje smo preživeli v Falassarni pod almirikiji in Sebastjan je prav kmalu na enem svojih dnevnih raziskovanj okolice naletel na dišeči grm, poln prelepih roza cvetov, ki so jih vneto obiskovali čmrlji in čebelice. Njegovo navdušenje je bilo nepopisno, saj je takoj zatem zagledal pravo »ograjo« konopljike, ki je čvrsto stala na robu suhe rečne struge in se izgubljala v daljavi skoraj do izliva reke v morje. Vsak dan je hodil opazovat njeno preobrazbo. Zeleni listi so kljub suši kazali življenje, ki se je pretakalo po njihovih žilah, brhki cvetovi, polni čebelic, pa so nakazovali opojnost in slastnost njihovega nektarja. Proti koncu dolgega poletja se je počasi pripravljala na svojo drugo fazo, spremembo cvetov v popraste plodove, listi pa so polagoma začeli veneti in odpadati. Konec septembra so bile veje suhe in polne trdih plodov in… prišel je čas obiranja. Vsak dan nekaj kozarcev. Sebastjan jih je skrbno posušil in naredil prvi vodno-glicerinski macerat. Temu je kmalu sledil drugi, pa tretji… Plodovi so bili letos v Falassarni zreli precej zgodaj, kar pa po tako mili zimi, brez dežja, ni bilo nič neobičajnega. Domačini so nam povedali, da so vse rožice letos cvetele dober mesec bolj zgodaj kot običajno.
In tako so bile naše prve kapljice konopljike v začetku novembra pripravljene. Z Ano sva jih seveda takoj začeli piti. Vsak dan zjutraj na tešče 20 kapljic v malo vode. Sleherni dan, brez pavze. In se opazovali…

Navadna konopljika… velika prijateljica ženske…

Konopljika je dragocena pomoč za ženske v vseh obdobjih, vse od najstniških let, ko se pojavijo neprijetne akne, preko najbolj aktivnih let, ko si z njo lahko lajšamo težave, ki spremljajo mesečni ciklus (PMS, razdraženost, glavobol, občutljive dojke), pa vse do menopavze, ko se srečamo  s težavami, kot so vročinski oblivi, tesnobnost in razdražljivost…

UPORABA

Uporaba v preteklosti:
Vitex agnus castus je zdravilna rastlina z dolgo zgodovino v ljudskem zdravilstvu. 
Zevsova žena Hera, zaščitnica zakona v grški mitologiji, naj bi se rodila pod grmom navadne konopljike, ki je posledično postala simbol za čistost in nedolžnost, monogamijo in poroko.

Že 400 let pr.n.št. jo je Hipokrat priporočal za poškodbe, proti vnetjem in povečani vranici.

Grški fizik, botanik in farmakolog Dioskurid, ki je kot zdravnik služil v vojski rimskega cesarja Nerona, je okrog 75 n.št. v svoji knjigi "De Materia Medica" opisal delovanje zdravilnih rastlin, kjer je namenil omembe vreden prostor opisu navadne konopljike. Po izčrpnem seznamu imen, ki so jih tej rastlini dali po vsem tedaj znanem svetu, se je vrnil h grškemu imenu »agnos«, kar pomeni »čistost«. Po njegovih navedbah so jo uporabljale že antične ženske pri čaščenju boginje plodnosti, Demetre. Med praznovanjem so se s pomočjo konopljike upirale spolnim skušnjavam. Priporočal jo je tudi ženam vojakov, da so ostale čiste in deviške, medtem ko so bili njihovi možje v bitkah. V antični Grčiji in Rimu so plodove konopljike uporabljale tako ženske kot moški, v srednjem veku pa menihi za obvladovanje spolnega poželenja. Prav tako jo je opisoval kot pomembno pomoč ženskam, ki imajo kronične težave z menstruacijo in vnetjem maternice. Nadalje jo je omenjal kot zdravilo, ki pomaga pri zdravljenju letargije (duševne otopelosti), kakor tudi druge skrajnosti, norosti.

Plinij starejši (23-79 n.št.) je zapisal, da je bila navadna konopljika visoko cenjena kot eno izmed najbolj uporabnih zdravil tistega časa. Atenskim devicam je svetoval, naj položijo liste konopljike pod svoje postelje med praznovanjem »Thesmophorie« (praznovanje v čast boginji plodnosti Demetri in njeni hčeri Persefoni, v mesecu oktobru oz.novembru), da si s tem pomagajo ohraniti svojo neomadeževanost. Praznovanje je trajalo tri dni in ves ta čas so ženske preživele skupaj zunaj mest same, v začasno narejenih zavetjih. Okrasile so se s cvetovi navadne konopljike, po svojih začasnih »posteljah« pa so razprostrle njene liste. Njihovi možje so bili doma.
Plinij je trdil tudi, da v moških brzda nasilno spolno slo, lajša glavobol in prebavo, pri ženskah pa čisti maternico. Zaradi svojega ostrega okusa, podobnega popru, naj bi pomagala proti napihovanju, pri pospeševanju izločanja urina, uravnavanju driske in močno pomagala proti epilepsiji in boleznim vranice.

Navedbe o delovanju navadne konopljike so se od prvih zapisov skozi vsa minula stoletja zelo malo spremenila. 

Od leta 1600 naprej je bila v veliki meri uporabljena kot obče znano ljudsko zdravilo za uravnavanje ženskega hormonskega ravnovesja in za spodbujanje nastajanja mleka pri doječih materah, pri bolečinah in zdravljenju pikov žuželk, raznih vnetjih, ohranila se je tudi njena uporabnost pri zdravljenju norosti, epilepsije in letargije.

Moderna uporaba:
- PMS
- neplodnost
- glavobol
- depresija
- zadrževanje vode
- zaprtje
- akne
- občutljivost dojk
- razdražljivost
- anksioznost (strah, zaskrbljenost)
- endometrioza (stanje, pri katerem raste tkivo, ki normalno tvori notranjo
  plast maternice, tudi izven maternične votline)
- ciste na jajčnikih
- pomaga normalizirati neredno ali odsotno menstruacijo
- vročinski oblivi, tesnobnost in razdražljivost (čustveno neravnovesje) v menopavzi

V normalnem menstrualnem ciklu je raven estrogena višja pred ovulacijo, raven progesterona pa je višja po ovulaciji. Neravnovesje teh dveh hormonov privede do simptomov, povezanih s PMS in menopavzo.

Velik odstotek menstrualnih težav je povezanih s pomanjkanjem progesterona v lutealni fazi menstrualnega cikla (to so dnevi od ovulacije do naslednje menstruacije). Nezadostna količina progesterona lahko povzroči nastanek ciste na jajčnikih in številne druge težave (presežek estrogena). Navadna konopljika uravnava to neravnovesje med hormonoma, hkrati pa znižuje količino hormona prolaktina, ki se prekomerno izloča predvsem zaradi stresa in spodbuja mlečne žleze, s tem pa tudi bolečine v dojkah. Z znižanjem prolaktina v krvi se običajno normalizira tudi funkcija jajčnikov, pa čeprav sama konopljika ne vsebuje hormonov. Še danes ni popolnoma dognano, kako sploh deluje, a potrjene raziskave so izkazale njeno izredno učinkovitost pri uravnavanju ženskega hormonskega sistema.

Zadnje čase v raziskavah veliko pozornost posvečajo onesnaženju okolja z estrogenu podobnimi snovmi (xeno-estrogen), kar vodi do presežka in prevlade estrogena nad progesteronom v telesu. Poleg tega v sodobnem času mnogo žensk jemlje kontracepcijske tablete, v menopavzi pa hormonske nadomestke. Danes je že splošno znano, da je velik porast raka, osteoporoze in neplodnosti v zahodnih državah v zadnjih desetletjih v mnogih primerih lahko neposredno povezano prav s presežkom estrogena.

Navadna konopljika je velik branilec pred boleznimi, ki so v povezavi s hormonskimi motnjami, hkrati pa v vseh preteklih raziskavah ni zabeleženih škodljivih stranskih učinkov.

Vitex agnus castus, s poudarkom na njenem uravnavanju hormonskega sistema, ni akutno oz. takojšnje zdravilo. …Potrebno jo je jemati vsaj tri menstrualne cikle, da se lahko ovrednoti njeno učinkovitost uravnavanja hormonskega sistema. Pravzaprav konopljika lahko postane del ženskega vsakdana eno leto, dve, če je potrebno.
Ne pozabimo, da je to zelišče, ki deluje dolgoročno. V nasprotju s sintetičnimi hormoni, ki imajo na naše žleze in organe takojšen vpliv, vendar pa se od njih razlikuje po zelo pomembnem dejstvu, in sicer, da niti v večjih količinah ne povzroča škodljivih stranskih učinkov. Le-ti pa so pri terapijah s sintetičnimi hormoni vedno prisotni.

Navadna konopljika v kakršnihkoli pripravkih (eterično olje, tinktura, vodno-glicerinski macerat…) je zelo pomembna sodobna pomočnica ženskam, saj poskrbi za njihovo »hormonsko čistočo«, njihovo telesno in duševno ravnovesje…

VARNOST

Navadna konopljika je kot rastlina klinično preizkušena in potrjena kot nestrupena rastlina, tudi v večjih odmerkih. Nobena izmed sestavin, ki jih vsebuje, ne kaže strupenih učinkov. V zadnjih letih so bile opravljene številne raziskave, s katerimi so le potrjene ugotovitve, da navadna konopljika nima oz. ima zelo blage stranske učinke. Ti blagi učinki vključujejo slabost, kožni izpuščaj ali glavobol. V teh primerih se mora njeno uporabo prekiniti.
Zaradi svojega učinka hormonskega uravnavanja se teoretično domneva, da ovira in moti jemanje kontracepcijskih tablet. Vendar pa ni nikakršnega kliničnega dokaza, ki bi podpiral to teorijo. To v praksi ni bilo preverjeno in tudi ne ali je to sploh mogoče, glede na drugačne mehanizme delovanja.
Navadna konopljika je velik branilec pred boleznimi, ki so v povezavi s hormonskimi motnjami, hkrati pa v vseh preteklih raziskavah ni zabeleženih škodljivih stranskih učinkov.
Pravzaprav, edini »stranski učinek«  je lahko… nosečnost. Premalo poudarka se namreč daje na njeno moč in pomoč pri težavah z neplodnostjo. 

Njeno uporabo se ne priporoča le:
- otrokom
- nosečnicam
- doječim materam
- zelo občutljivim osebam, ki so alergične na katero izmed sestavin navadne
  konopljike

Vse te raziskave potrjujejo, da je navadna konopljika varno in učinkovito naravno sredstvo za ženske v vseh obdobjih življenja, pri katerem se ne zgodi čudež čez noč, vendar pa po določenem obdobju (najmanj treh menstrualnih ciklih) počasi in zanesljivo pripelje do tistega pravega, naravnega ravnovesja. In to je tisto, kar želimo, mar ne?

Težave s hormonskim ravnovesjem ima danes veliko žensk in je posledica različnih dejavnikov - od čustvenih problemov, stresa, nepravilne prehrane, zlorabe alkohola, uživanja klasičnih zdravil do splošnega slabšega zdravstvenega stanja povprečnega človeka, ki si je z mnogoterimi zdravili zelo načel svojo »lastno vojsko« in povsem pomehkužil svoj imunski sistem. Brez svoje lastne obrambe pa preprosto nismo več kos stresnim stanjem današnjega časa in preostane nam zgolj »tekanje« od zdravnika do lekarne in domov, samo s tem namenom, da smo naslednji dan spet pripravljeni za stresna stanja, ki nas čakajo v službi, na cesti, med ljudmi, doma. Ironično, a tako danes delujemo. Dovolili smo si vdor na naše »ozemlje«, v naše telo, in pravzaprav prostovoljno in brez prevelikega upiranja dopustili, da so nam premagali našo lastno obrambo. Vendar pa se lahko zopet poberemo le sami, saj le sami najbolj vemo, kje so vzroki za naša kaotična stanja. Res pa je, da jih velikokrat raje preložimo na druge in se s tem razbremenimo lastne odgovornosti za naše zdravje, tako fizično kot psihično. A slejkoprej pride trenutek, ko ne bomo več mogli bežati in druge kriviti za naše slabo počutje. Krivi smo si zgolj in samo MI SAMI! Zato tudi sami lahko to naše stanje in »neravnovesje« popravimo.




Midve z Ano sedaj redno jemljeva kapljice že šest menstrualnih ciklov. Nabrali smo veliko plodov, velika področja konopljike smo namreč našli tudi na najbolj zelenem predelu Krete, v Apokoronasu, kjer smo se namenili preživeti zimo. V Apokoronasu je bilo obilo plodov vse do konca oktobra, celo v začetku novembra. Sebastjan pa je iz vseh sproti delal vodno-glicerinske macerate. Tako ga imamo več kot dovolj za naju, dali smo ga prijateljicam na Kreti, pa poslali Evi in prijateljicam v Slovenijo. In še ga je. Morda pa ga potrebuje še kakšna ženska… Sama bi si po tem prvem obdobju jemanja upala trditi celo to, da bi si vsaj eno kuro s konopljiko zaslužila prav vsaka ženska.
Kajti, obe z Ano sva navdušeni nad njenimi učinki. Prav tako sedaj dobivamo že prve povratne informacije o naših kapljicah, ki so nama le potrdile najino doživljanje in dojemanje konopljike (midve z Ano bi bili lahko nehote pristranski).

Zato bom opisala nekaj različnih izkušenj in mnenj o jemanju kapljic (dodano 11.04.2017):

Začela bom s svojim doživljanjem:
Moja leta se počasi približujejo obdobju menopavze. Menstruacija je tu pa tam že malo neredna (včasih preseneti, včasih zamuja). Pretekla leta sem pred menstruacijo vedno imela boleče in občutljive prsi, velikokrat sem čutila bolečine v spodnjem predelu trebuha in jajčnikih. Zadnje leto se mi na trenutke dozdeva, da sem malo bolj čustveno občutljiva.
Po trimesečnem menstrualnem ciklu od začetka jemanja konopljike, opažam:
- redno menstruacijo (na točen datum!)
- prsi ne bolijo več
- prihod menstruacije začutim kakšno uro prej (včasih pa sploh ne)
- no, glede čustvene preobčutljivosti bi pa morala vprašati Sebastjana, haha

Skratka, mene je konopljika tako »naravnala«, da je ne nameravam še opustiti. Jemala jo bom celo leto, morda še več. Vse te dobrodejne spremembe so me prepričale. Enostavno, tej čudoviti rožici (pravzaprav grmu) sedaj brezpogojno zaupam.

Tudi Ana pravi, da čuti spremembo. Predtem je menstruacijo pričakovala v obdobju celega tedna (večkrat ji je zamujala). To zamudo so vedno spremljali glavobol in bolečine v spodnjem predelu. Sedaj pa jo je že trikrat presenetila dan oz. dva dni prej, brez bolečin in brez glavobola. Tudi ona ne namerava še prekiniti jemanja. Postala ji je del jutranje rutine.

Najbolj od vseh pa smo bili vzhičeni ob izkušnji naše prijateljice Sally, Škotinje, ki že leta živi na Kreti. Tudi njej smo v decembru dali stekleničko kapljic konopljike.
V sredini marca pride na obisk in nas preseneti z novico: »V petek grem k zdravniku.« »Zakaj?« smo jo začudeno vprašali, saj se nam je zdela zelo žareča in niti malo bolna. »Moram narediti test nosečnosti.« »Kaj???« nismo mogli verjeti. Nato pa nam le bolj podrobno obrazloži situacijo: »Eno leto in pol že nimam menstruacije. Seveda temu primerno že dolgo ne uporabljam več zaščite.« »Ja?« smo nestrpno čakali nadaljevanja. »Ne vem, kaj naj rečem. Počutim se izredno. Kot bi bila noseča. Zato moram na test, da vidim, kaj je s tem.« »Ampak, Sally, ti boš vendar stara 56 let! Si dobro prebrala o vseh možnih učinkih konopljike? Saj si vendar ti lektorirala Anin angleški prevod! In kaj boš naredila, če si res noseča?« »Mogoče se bo slišalo čudno in malo odbito, ampak, če sem Iskrena, čutim v sebi eno veliko veselje, ne glede na to, da sploh ne vem, kako bi to razložila mojima odraslima otrokoma doma, na Škotskem, haha.«  »Noro, Sally! In naj te ne bo nič strah! Obljubim ti, da bom boter tvojemu otroku!« je vesel naznanil Sebastjan.
Še dolgo po njenem odhodu smo premlevali vse skupaj in se čudili čudežnim učinkom konopljikinih kapljic. Našo šestinpetdesetletno prijateljico so ponovno prestavile v mladost in ji pomagale podoživeti sladkost obdobja ob pričakovanju še nerojenega bitjeca. Ob vsem tem je ves čas poudarjala, da se počuti kot prerojena. Njena živahnost je bila podobna kipečemu izviru potoka. Pomislila sem: »Sally, v tebi je resnično pravi izvir življenja.«
V petek nam je sicer sporočila, da je test negativen, a je prvi trenutek obžalovanja hitro pregnala s svojo dobro voljo, ki jo je še vedno prežemala. Res neverjetna izkušja!
In tudi Sally je prosila še za eno stekleničko…

Slovenska dekleta in žene so zaenkrat na polovici tega trimesečnega menstrualnega ciklusa in prav kmalu bomo Evi poslali novo, tokrat malo večjo pošiljko, ki bo omogočila iskanje svojega naravnega ravnovesja še več ženskam v različnih obdobjih življenja. Res je vredno poskusiti! Naše ravnotežje je odvisno zgolj od nas. Pri tem pa nam je v veliko pomoč lahko prav navadna konopljika.

Toda prvi korak moramo narediti SAME!

.....

(dodano 31.08.2018)

Leto in pol po opisu prvih izkušenj jemanja kapljic, se z raziskovanjem navadne konopljike in njenega delovanja na ženski hormonski sistem še kar nisva ustavila. »Nisva še našla vsega, kar kretska »kraljica« skriva v svojem celoletnem ciklu rasti. List, cvet, plod… šele vse to skupaj je NAVADNA KONOPLJIKA. Šele to je CELOTA… A kako v stekleničko ujeti vse tri, saj se časovno izključujejo?« sva razmišljala. In… ideja je prišla kar sama… Seveda! Destilator! Z njim bi lahko ujela (in zadržala) tisto, kar imata list in cvet, a žal ob nastajanju semena oba »odideta« z grma. Listi ovenijo in odpadejo, cvetovi pa se preobrazijo v seme. Z destilacijo listov in cvetov pa bi njune, tako pomembne sestavine, lahko zadržala. In to v hidrolatu! Poleti destilirava list in cvet, pozno jeseni pa še seme. Hidrolat bo nadomestil vodo pri glicerinskem maceratu (oz.gliceritu) in imela bova kapljice iz celotne rastline, to je listov, cvetov in semen.

…Rojena je bila…Konopljika »COMPLETE«. V kapljicah se skriva kretska kraljica v vsej svoji celoletni podobi: radoživi listi, dehteči cvetovi in zreli plodovi.
Edinstvena receptura, ki je nisva zasledila še nikjer. To je Konopljika »COMPLETE«.



(dodano 31.08.2020)


Danes mineva že četrto leto od Sebastjanovega sprehoda po Falassarni. Za nama so leta, polna pomembnega znanja in izkušenj, tako na področju destilacije kot izdelave raznih glicerinskih maceratov (gliceritov). Vse to pa je pripeljalo do uresničitve misli, ki se mi je utrnila v Vryssesu, da bi si prav vsaka ženska zaslužila vsaj eno kuro jemanja  konopljike. In Eva se je zaradi svojih lastnih dobrih izkušenj odločila, da jo ponudi slovenskim dekletom in ženam. Tako je Konopljiko »Complete« mogoče kupiti na spletni strani Natura Britomartis, kjer se lahko dobi tudi več informacij. 

3 komentarji:

  1. Pozdravljena,kje bi pa lahko narocila tole vaso konopljiko v kapljicah? Jemljem tudi tablete za premalo delujoco scitnico.

    OdgovoriIzbriši
    Odgovori
    1. Pozdravljeni, Srečka. Mi lahko pišete na e-mail dosima1@gmail.com? Nimam vašega kontakta, pa bi vas rada še par stvari vprašala.

      Lep pozdrav s Krete.
      Irena

      Izbriši
  2. Pozdravljena draga Irena, ker tudi mene zanima, kako bi lahko prišla do vaših "čudežnih kapljic", sem vam poslala kar mail.

    Lep pozdrav iz obale.
    Andreja K.

    OdgovoriIzbriši