In…prižgala se je lučka za olje. Jankec, saj ne začenjaš počasi pešati...
Vaška sirarna z odličnim sirom.
Beneški grad, usoden za
Daskalogiannisa.
Boreas končno na prostosti.
Med
vožnjo je Sebastjana vznemirila lučka za olje. Ni in ni hotela ugasniti. Zbal
se je, da se je pokvarila črpalka. Hm. To pa ne bi bilo fajn. V Grčiji so
mehaniki dragi, verjetno tako starega modela črpalke tudi nimajo kar na zalogi,
poleg tega smo na "napačni" strani Krete. Ni velikih mest, ta teden pa je
opaziti viden upad turistov in večina kantin je že zaprla svoja vrata. Enkrat
nam je všeč, da se sezona poslavlja, drugič spet ne, saj s tem odhajajo tudi
domačini, ki so tu samo čez poletje. In prav pri njih bi se lahko pozanimali
glede mehanika. Zdaj so pa kar nekam "izginili", po vaseh, kjer vozimo, so
ostali večinoma starejši, ki jim naše skrbi še razložiti ne bi znali. Nikoli
nam ni prav.
V
tišini smo opazovali lučko, ki je neenakomerno utripala. "Kaj pa, če je samo
slab stik? In s črpalko ni nič narobe? Zakaj bi se sicer prižigala in ugašala?
Bom pogledal, ko se ustavimo…," se je Sebastjan pogovarjal bolj sam s sabo,
midve se tako ali tako v Jankove tehnične stvari nič ne razumeva. Sodelovali
sva lahko samo s pametnim kimanjem in pritrjevanjem: "Ja, verjetno je res samo
slab kontakt. Ja, ja…" Rdečo utripajočo reč je rešil na enostaven način. "Skril" jo je s tablico, na kateri je spremljal zemljevid. Tako! Pa ne utripa
več.
V
vasici Vraskas smo se ustavili v sirarni in hlebček Kefalograviere ter kajla
Graviere sta šla z nami. Dogovorili smo
se, da odslej kupujemo tradicionalne kretske produkte le še po vaseh. Nimajo
bar kode in, kar je bistveno, jedo jih domačini. In imajo pošteno ceno. Samo še
kruh, dva paradižnika, malo soli in olivnega olja čez, pa bo okusno in hitro
kosilo.
Jankec na beneškem dvorišču |
V
Frangokastellu smo zapeljali na parkirišče pred gradom, ki je edini razlog za
turistični obisk v tem kraju. Zgradili so ga Benečani, da bi varoval okoliško
področje pred napadi piratov, čeprav pozneje nikoli ni igral pomembne obrambne
vloge, za katero je bil zgrajen. Se je pa tu pred več kot 200 leti dogajala
tragična zgodba kretskih upornikov in njihovega vodje Daskalogiannisa (za več klikni na povezavo). Ta grad
je bil mesto njihove usodne predaje turškim oblastem.
Sebastjan
je takoj preveril olje. Vse v redu. Nato se je splazil pod Jankeca in preveril
še kable, malo "bezal" vanje in… lučka je ugasnila! Super!
Sicer
se tudi ob ponovnem vžigu avta ni več prižgala, pa bi se morala, a smo bili
vseeno zadovoljni. "Zdaj, ali sem popravil ali pa do konca uničil… Nič, še
naprej bom preverjal olje, pa… poiskal mehanika." Bomo že nekako. Verjamemo v
to, da se bodo stvari peljale same, ko bo potrebno. Ni treba skrbeti že
vnaprej. To v življenju pogosto počnemo. Skrbimo vnaprej. Zakaj? Na koncu vedno
ugotovimo, da so se stvari morale dogajati točno v takem vrstnem redu, kot so
se. Če se ne bi zgodilo to, ne bi spoznali tega, ki je povedal to, da smo potem
šli tja in našli… Vse to je malo preveč zakomplicirano, veliko bolj enostavno
je… "skrbeti vnaprej".
Frangokastello
torej. Za razliko od Hore Sfakion, ki je tesno prislonjena ob vznožje gora, je
Frangokastello od pobočja precej umaknjen. Leži na robu široke, dolge ravnine, ki
se na jugu začne nekaj metrov nad morjem in na severu konča na dnu pogorja
Krioneritis, skozi katerega so zarezani številni kanjoni. Za nas je bilo
pogorje videti daleč. Za mrzli Boreas (severni veter), ki ga je gospodar vetrov
Eol očitno prvič to jesen izpustil iz svoje votline, je ta pot predstavljala
trenutek. Lahkotno si je otresel poletni prah s peruti in z veliko močjo
prižvižgal skozi ozke kanjone. Pihnil je še naprej, mimo nas, na morje in mu s
svojo hladno sapo skodral in pobelil valove. Noč je minila v veselem vetrovnem
razgrajanju, ki pa ozračja začuda ni pretirano ohladilo. Naslednje jutro je
bilo še vedno toplih 16 stopinj.
Naslednji
dan sta šla Ana in Sebastjan v bližnjo vasico Skaloti. Malo povprašat o siru,
mizitri, timijanovem medu. Kakor smo se dogovorili. Domačini bodo najbolj
pošteno povedali. Vrnila sta se vsa vzhičena,
v nahrbtniku pa "ta pravi" timijanov med in… kilogram mehke ovčje mizitre, ki
se je kar topila v ustih. Zdaj malo več vemo o mizitri (pri Antonijevem darilu
sem jo opisala kot: podobna naši skuti). No, ni čisto tako, mizitra je mehek
bel sir, ovčji ali kozji, narejen iz sirotke. Je izredno blagega okusa, lahko
je soljen, svež ali suh. Največ se uporablja pri pripravi testenin. Na Kreti so
zelo znane okusne male (slane ali sladke) pite z mizitro.
Ja,
da ne pozabim povedati, da sta tako med kot sir dobila pri…Vagelisu, "čebelarju" in "sirarju". Vse na enem mestu. Tu vsi znajo vse. Poleti imajo pa kantine na
plaži, kjer poleg pijače turistom "prodajajo" še ležalnike. In imajo lepo
pokrito celo leto. Moram pa povedati, da Vagelis cene ni turistično navil. V
Sloveniji bi za primerljive izdelke plačali dvojno.
Skriti pred Boreasom |
Ana
se je takoj lotila priprave kosila in naredila okusno mizitrino omako za riž.
Brez mesa. Vsakič nekaj. Ne vse hkrati. Živeti moramo kar se da varčno, obenem
pa jesti dovolj polno in pestro. Za to skrbi Ana, ki študira "zdravo" prehrano
za naš način življenja. Ne sme biti predraga, ker si tega ne moremo privoščiti,
hkrati pa mora vsebovati dovolj hranilnih vrednosti: proteinov, vitaminov,
maščob, tudi ogljikovih hidratov za energijo ne sme manjkati, saj smo zelo
aktivni. Vsega ravno prav. Težko delo za naš skromen mesečni proračun. Seveda
se zaradi financ ne da vedno držati tega "reda", a Ana se vedno potrudi kar
najbolje uskladiti vse skupaj. Zato, če je sir, ni mesa. In obratno, haha. Ti
dve živili sta med dražjimi, zato sta na mizi izmenično. Skupaj sta le na
špagetih, ko je parmezan na omaki bolognese. Najpogosteje pa se pri nas najde
zelenjava (v rižoti, na makaronih, s krompirjem, v mineštrah…). Zelenjava je tu
k sreči kar poceni. Vsaj tista, ki jo mi veliko pojemo. Zato "mesni dan" vedno
z veseljem pozdravimo, pripravimo in na koncu… užijemo. Meso ima en tak posebno
dober okus, če ga ne ješ pogosto. Šele takrat se ga res dobro zaveš.
Veliko
stvari, ki so se v preteklosti zdele tako samoumevne in o njih nikoli nismo
razmišljali, šele zdaj odkrivamo. Kako je voda v kopalnici med tuširanjem tekla
v prazno, zdaj pa še kako pazimo na vsako kapljico…, kako se je pralni stroj
vrtel s polovico napolnjenim bobnom skoraj čistih cunj, zdaj pa kakšno majčko
le prezračimo in jo lahko brez zadrege še enkrat oblečemo…kako je hrani v
hladilniku kdaj potekel rok, ker nam nekaj ni "dišalo" jesti, zdaj pa s polnim
zavedanjem občutimo okus mesa. Kaj vse se nam šele zdaj odkriva. Hvaležni smo
za to izkušnjo v življenju…, izkušnjo "zavedanja".
"Ujet" sončni zahod |
Plaža pod Spodnjo Breskvico (Kato Rodakino) |
Ni komentarjev:
Objavite komentar