Tako,
smo v stanovanju in nimamo več časa za nič. Kakor smo domnevali, nas je mesto
malo posrkalo vase. Približujejo se prazniki, ki se jih je Ana tako veselila. Šli
sva po "šeleshamer" za "Evino smrekico" (to je smrekica, izrezana iz šeleshamerja, prav tako tudi okraski in vse skupaj
se prilepi na steno - takšno je Eva
naredila eno Novo leto dolgo, dolgo nazaj… bila je tako prisrčna in domiselna,
da sedaj nosi njeno ime).
No, šeleshamer je v omari in čaka na pravi čas.
S
sosedom Marchelosom smo vzpostavili pravi "kretski" sosedski odnos. Ob eni prvih
skupnih kav je povedal: "Bog in sosed…, z njima imej vedno dober odnos…" Pomen
sosedskih odnosov nam je bil tu, na Kreti, omenjen že skozi prijatelja Antonija
iz Paleochore. Tudi on je nekoč rekel: "Mama me je vedno učila, naj bom dober
do sosedov. On je prvi poleg tebe, če se kaj zgodi. Kdo ti bo pomagal, če ne
sosed?" Že takrat se nam je zdelo to tako lepo, sploh, ker sami izhajamo iz
zelo neljubeznivih slovenskih sosedskih odnosov. Med poslušanjem obeh sem
začutila kar malo sramu, saj vem, kako je to pri nas.
Zato
si z Marchelosom res prizadevamo za ohranitev te lepe vrednote in s tem skušamo
postaviti našo nacionalno parolo: "Naj še sosedu crkne krava…", na laž.
Marchelos
je lastnik kamnoloma z marmorjem in, kajpada, oljčnega nasada. Med enim izmed
pogovorov sva ga s Sebastjanom vprašala, kako to, da so vse oljke v sitijskem
okolišu tako mlade. To sva opazila že takoj po prihodu sem in se temu čudila.
Na Kreti je namreč doma najstarejša oljka na svetu, 4000 let staro bitje, ki "živi" v bližini Kissamosa. Tudi med najinimi hikingi sva srečevala mogočna
oljčna drevesa, ki so nama z velikostjo pričala o svoji tisočletni starosti. Tu
pa nič. Oljke sicer vsepovsod, a drevesa nizka in drobna, v krhkih najstniških
letih.
Lu s prijateljem v štiri tisoč let stari senci |
"Ja,
res je, dobro sta videla," je potrdil Marchelos. "Tu so drevesa stara dobrih
petindvajset let. Pred tem je bilo to območje posejano z vinogradi. Imeli smo
dobro, slavno trto, nedoločljive starosti, izhajala je še iz minojskega časa.
Vino, pridobljeno iz te trte, ki se je brez zalivanja in brez "strupljenja" tisočletja
ohranila na tem področju in kljubovala vsemu "hudemu", kar je v tem dolgem
obdobju njenega življenja zadelo Kreto, je imelo svetovni sloves. V njem je
bila "minojska kri". Ime mu je Liatiko. A potem se je v to vmešala Evropa, še
posebej Francija, ki ji je šla ta kretska "vinska slava" v nos. Francozi so v
Evropi "zadolženi" za vino, ne pa Kreta! Tako se je zgodilo, da je Evropa
začela s svojimi ekonomskimi interesi pritiskati na nas. In to na zelo
prefinjen način. Ljudem so ponudili visoke subvencije, če so trto zmetali ven
in posadili… oljke! Seveda so ljudje to zagrabili, pohlep in pogled na kupček
bankovcev je naredil svoje. A kaj se je zgodilo potem? Kot vidita, kamorkoli
pogledaš, vsepovsod same oljke. Nič narobe, saj smo vendar Grčija! Ali pač?
Cena odkupa oljčnega olja je s tem močno padla, na koncu ljudje niso pridobili
nič. Samo dobro, trdoživo trto so vrgli ven. Danes jo ima v svojem vinogradu le
tu in tam še kakšen posameznik. Zmaga kapitalizma. Na kretskem področju se gojijo
zgolj in samo še oljke. Na celotni Kreti naj bi bilo kar 3 milijone oljčnih
dreves! Postala je "monokultura". In kaj se zgodi z monokulturami? Postanejo
bolj občutljive za škodljivce, saj so s svojo obširnostjo zanje pravi raj.
Gremo naprej. Kdo ima spet nekaj od tega? Petrokemija, saj morajo oljkarji
vložiti kar precej truda in denarja za razne "čudežne odganjalce škodljivcev". Torej,
spet ekonomski interes kapitalizma. Vama govorim še naprej?"
"Ne,
ni treba, dobro sva razumela vse," sva rekla in temu je seveda takoj sledilo Sebastjanovo
vprašanje: "Kaj pa ti? Tudi ti svoj nasad "pošpricaš"?"
"Ne,
ker smo v družini vedno skrbeli za dobro, tradicionalno hrano. K temu sodi tudi
dobro, deviško oljčno olje. Mi doma porabimo letno okrog 300 litrov oljčnega
olja. Toliko ga vedno imamo na zalogi. Ko je dobra letina, si tako količino "prenesemo" v naslednje leto, za vsak slučaj. Imamo ga predvsem zase, prodam ga
le tisti višek, ki ga dobra letina prinese."
"Od
česa pa je odvisno, ali je letina dobra ali slaba? Slišala sva, da je ta vsako
drugo leto. Lansko leto, ko smo bili na Rodosu, je bila slaba. To so nam
povedali domačini. Letos sva pa videla bogato obložena drevesa, torej bo to kar
držalo," sva se "pametno" spustila na oljkarsko, torej povsem Marchelosovo
področje.
"Ne,
ni čisto tako," naju je hitro postavil na tla, da si slučajno ne bi preveč
domišljala, koliko veva o tem.
"Prva
stvar je voda. Kreta je poleti s svojimi skoraj štiridesetimi stopinjami in
sedmimi suhimi meseci, brez ene kapljice vode, prava izsušena goba. Zelo
pomembno je, da se zemlja v zimskih mesecih namoči in napolni svoje vodne
zaloge. Naslednja stvar pa je "afriški" prah, ki ga z juga prinese široko. Če pride
ta afriški oblak do Krete aprila ali maja, ko oljke že cvetijo, večina cvetov
popada po tleh in… takrat se ve, da bo letina slaba."
"Hvala
ti, Marchelos, za to, zelo zanimivo in poučno uro oljkarstva," sva mu bila
hvaležna.
V
nama so se mešali občutki občudovanja in spoštovanja do moči narave, ki prej
ali slej vsak naš umazan poseg vrne z… enako mero. Stvari se vedno izenačujejo.
Dobro z dobrim, slabo s slabim. To imamo vsi radi na jeziku, živimo pa povsem
drugače. Kako krhko je vse. V svojem divjem norenju po tem svetu se sploh ne
zavedamo, kako malo je potrebno, da gre vse "k vragu". Oziroma, kako mora v
naravi vse prav "špilati", da smo sploh lahko tu, kjer smo. In, da nas je lahko
toliko. Seveda mi mislimo, da smo to sami "ustvarili" in "omogočili". Nekaj
stvari smo si res "olajšali". Zato smo postali ošabni in vzvišeni nad vsem, kar
nas obdaja. Mislimo, da smo nepremagljivi. Potem pa vidiš, da nas že droben
prah, ki ga s seboj prinese široko, prav na hitro pomeče po tleh. Kdaj se bomo
končno zagledali?
Ana
je dobila "obljubo" za delo. V eni izmed kavarn na plaži bo mesec dni nadomeščala
natakarico Diano, ki po Novem letu odhaja domov, v Bolgarijo, na počitnice.
Začne drugi teden v januarju. Super! Prvi mesec najemnine smo že plačali, torej
smo glede tega mirni in lahko se bomo skupaj posvetili praznikom v stanovanju. Ana
bo lahko praznično uporabila pečico v praznično okrašenem stanovanju, tako kot
si je želela, z Evo pa bomo praznično povezani vsaj z "Evino" smrekico.
Tudi
Marchelos se veseli praznikov, ves vznemirjen je pred tremi dnevi končno
dočakal prihod žene in hčere, ki živita na Nizozemskem (žena je Nizozemka) in
bodo skupaj pričakali Novo leto. Vidijo se na dva, tri mesece. Tako smo se prve
dni po njunem prihodu bolj malo videli, trije meseci ločitve so veliko in so se
najprej seveda posvetili ponovni skupni družinski radosti.
Danes
pa smo se le dogovorili, da gremo skupaj z njim v oljčni nasad. Ponudili smo mu
pomoč pri obiranju oljk, saj ga čas sedaj, ob vseh ostalih obveznostih, pa še z
družino bi bil rad čim več, kar malo preganja. Torej, gremo mu pomagat, seveda!
Pozdrav pred oljkarsko dogodivščino |
Zjutraj
ob 8h smo zaklenili vhodna vrata. Marchelos ima, kot vsi pravi oljkarski
Krečani, pickup. To pa ni kombi. Spredaj lahko poleg voznika sedita samo še
dva, bolj "ta suha". Z Ano sva torej sedli spredaj, Sebastjan pa se je skobacal
na keson in odpeljali smo se v svojo prvo oljkarsko dogodivščino.
Sebastjan misli popolnoma resno |
Začenjal
se je topel, sončen dan in dobra volja je bila ves čas prisotna. Najprej mreže,
nato obiranje, še sortiranje in nazadnje polnjenje žaklja. Tako nekako bi lahko
na kratko opisala naše delo. Vmes pa veliko smeha zaradi naše nerodnosti in
obratno, Marchelosove spretnosti, posledice dolgoletnih izkušenj, skratka,
imeli smo čudovit dan. Zavedamo se pa, da je bilo to zgolj zaradi tega, ker smo
pomagali prijatelju, vse skupaj nas je zabavalo in imeli smo občutek, kot bi
bili pri prijatelju Igorju v Sloveniji na trgatvi grozdja. Lep spomin.
Odstranjevanje vejic in listja |
A
to ni običajna praksa obiranja oljk. Naš teren je bil raven in enostaven, lahko
dostopen. Ni vedno tako. Oljke znajo rasti na zelo čudnih, neravnih, strmih in
zelo težko dostopnih terenih. Nam se ni nikamor mudilo, nismo imeli nikakršne
norme. Marchelos je za našo oljkarsko izkušnjo predvidel samo štiri oljke, saj
je vedel, da več ne bomo sposobni narediti, ker nimamo dovolj kondicije.
Pravo
obiranje je hudo naporno in zahtevno. Tu je to najtežavnejše fizično delo, daleč
pred vsemi. Zato tega ne more početi vsak. Zato so potrebne izkušnje in dobra
fizična pripravljenost. Marchelos je bil seznanjen s Sebastjanovim išijasom in
je temu primerno prijateljsko poskrbel, da se je Sebastjan bolj kot ne igral z
obiralno "mašinco". Midve pa sva pomagali pri postavljanju mrež in
odstranjevanju vejic iz popadanih oljk.
Naš dober "šef" Marchelos |
Nič zahtevnega ni bilo pripravljenega
za nas. V pravem obiranju je to res težaško prislužen evro. Delo traja cel
dan, kar pomeni, 10-12 ur. Mi smo bili pa po dveh oljkah že tako "izmučeni", da
smo "morali" iti na malico, ki jo je pripravila Marchelosova mama. Naše delo v
oljčniku torej sploh ni bilo primerljivo s tistim, pravim. A, vseeno, sedaj
vemo vsaj, kako poteka, ne glede na našo hitrost obiranja.
Živahna Marchelosova
mama, gospa Ana, jih šteje preko sedemdeset, a prisodila bi ji zgodnjih šestdeset.
Izredno mladostna, tako po videzu kot delovanju, me je očarala. Tradicionalna
kretska hrana, za hišo poln vrt domače zelenjave, brez strupov, drevesa
pomaranč, limon, mandarin (ki se jim še vedno čudim, ko jih vidim tako prosto
rasti), ki so se šibila pod težo sočnih plodov…, vse to in njihov umirjen,
nemestni način življenja, so ogromno prispevali k temu, tako "zdravemu" izgledu. Obljubila mi je tudi "prozimi" (kvasec) za pripravo domačega kruha,
saj v Grčiji v trgovinah prodajajo zgolj suhi kvas, ki ga mama Ana nikoli ne
uporablja.
Tradicionalna oljkarska malica |
V prisrčnem klepetu z Marchelosovo družino, poleg je bil tudi njegov
brat Manolis in seveda, družinski glavar, oče Georgios, je ena ura zelo hitro
minila. A morali smo dokončati delo. Še dve oljki. Tudi ti dve sta bili enostavni.
V oljčnem objemu |
Delo je bilo hitro gotovo in imeli smo še dovolj dneva, da nama je
šel Marchelos razkazat še svoj kamnolom z marmorjem, medtem ko je Ana klepetala
z "učiteljico" Ano o tradicionalni kretski kuhinji. Vsi trije smo imeli novo učno uro. Ana je navdušeno požirala besede "skrivnosti" zdravega življenja, midva
pa sva izvedela veliko o kamnu: plasteh, trdoti, starosti (najstarejša plast je
stara več milijonov let!), poteku dela v kamnolomu od naročila do izdobave…
Delo v kamnolomu |
Najbolj od vsega naju je impresionirala ena izmed plasti, polna morskih školjk,
tu in tam so bile v njej "ujete" v večnost tudi ribe. Neverjetno! Spet sem
pomislila na to, kako drobcen trenutek v Zemljini zgodovini je naše, človeško
življenje. Nič.
Domov
smo se odpravili pozno popoldne, s polno vrečo sladkih agrumov in Aninih
napečenih prazničnih dobrot.
Večer
smo preživeli ob kramljanju o preživetem dnevu, polni vtisov in novih spoznanj.
"Hvala,
Marchelos, da si nam omogočil to izkušnjo v življenju! Za nami je čudovit dan!"
Zgodba, stara milijone let, se bo nadaljevala tudi jutri, ko nas ne bo več... |
Ni komentarjev:
Objavite komentar